dimecres, 23 de setembre del 2020
L'assassí de Lennon demana perdó a Yoko Ono 40 anys després
Assassinat Lennon
L'assassí de Lennon demana perdó a Yoko Ono 40 anys després
Núria Segura InsaBarcelona. Dimarts, 22 de setembre de 2020. 22:11
Actualitzat Dimarts, 22 de setembre de 2020. 22:17
Temps de lectura: 1 minut


John Lennon amb la seva dona Yoko Ono
Pena de mort
En la gravació actual, Chapman ha donat un pas més enllà i ha assegurat que es mereix la pena de mort per l'assassinat, que es va produir quan el cantant tenia 40 anys i el seu botxí 25 anys.
Ara bé, el tribunal el va condemnar el 1981 a 20 anys a cadena perpètua (és a dir sentència de cadena perpètua en la qual el reu pot sol·licitar la llibertat condicional a partir dels vint anys d’internament), que compleix en la presó de Wende a Nova York. Des del 2001, Chapman ha demanat fins a onze vegades la llibertat condicional, però sempre se li ha negat. El darrer cop que va realitzar aquesta petició va ser l'estiu.
Sembla, però, que la història es repeteixi. Fa exactament dos anys, també al mes d'agost, se li va negar per desena vegada la llibertat condicional. El 18 de novembre d'aquell any va demanar perdó pel seu crim i va revelar que sentia vergona. "Fa trenta anys no podia dir que sentia vergonya i ara sé que és la vergonya", indicava Chapman.
L'assassí deia a l'audiència de llibertat condicional, segons explica The Guardian, que encara pensa en el debat intern que va tenir abans de matar Lennon "disparar-lo o no", el cantant li acabava de signar un disc però Chapman "no podia tornar a casa i ja està".
dissabte, 12 de setembre del 2020
divendres, 11 de setembre del 2020
Els discos de vinil, a un pas de superar els CD
Música
Els discos de vinil, a un pas de superar els CD
Jordi Palmer
Foto: Pixabay
Barcelona. Dijous, 10 de setembre de 2020. 05:25
Actualitzat Dijous, 10 de setembre de 2020. 05:25
Temps de lectura: 2 minuts
La crisi econòmica originada per la pandèmia del coronavirus ha perjudicat especialment el sector cultural, amb una greu afectació a la indústria de la música en directe. Pel que fa a la música enregistrada, en canvi, la situació s’ha pogut salvar gràcies a l’augment de la distribució de música en streaming, un format que no s’ha vist afectat, ans al contrari, pel confinament al que es va veure sotmesa la població des del març i fins al juny.
En canvi, qui ho ha passat malament durant la pandèmia ha estat el mercat dels formats físics, que ha patit l’enèsima davallada de vendes que han complicat encara més la difícil supervivència de les botigues de discos tradicionals -les poques que en queden-. És més, el Compact Disc, format que fins fa pocs anys era el més utilitzat per a la reproducció de música, no només ha quedat relegat a una posició marginal davant els formats digitals, sinó que cada cop és més a prop de quedar per sota, en vendes, del format físic més tradicional, el disc de vinil.
Així es demostra en l’informe semestral fet públic per Promusicae, l’associació que representa el 95% de la indústria fonogràfica espanyola, on es constata que la xifra global de vendes de música gravada a Espanya ha augmentat lleument, un 3,99%, tot i la situació de pandèmia, però amb un creixement aguantat només pels formats digitals, mentre que el format físic ha patit una caiguda d’ingressos del 44,78%. A dia d’avui, els formats digitals representen, en vendes, un 87,6% del mercat de la música gravada, i els físics, un 12,4%. Tot i que la tendència dels darrers anys ja és aquesta, augment de formats digitals i minva dels físics, la caiguda aquest semestre per l’efecte coronavirus ha estat històrica, ja que al primer semestre del 2019, la diferència entre formats digitals i físics era sensiblement menor, un 76,6% enfront un 23,4%, respectivament.
El coronavirus remata al Compact Disc
En tot plegat, qui més s’ha vist perjudicat ha estat el petit comerç especialitzat i, esclar, els músics, que han estat mesos sense poder actuar en directe, mentre que la indústria discogràfica s’ha vist en certa manera compensada per l’augment de vendes digitals, però també ha accelerat un canvi en els hàbits de consum que, si la tendència continua, significarà tota una revolució.
Parafrasejant la cèlebre cançó de Videokids Video kill the radio star, el coronavirus ha rematat al Compact Disc, encara avui el format físic més venut però amb una clara tendència a la baixa. Amb els números de Promusicae a la mà, els ingressos per venda de CD han caigut aquest semestre un 56,5% en comparació amb el mateix període del 2019, és a dir, més de la meitat.
Ara bé, aquesta caiguda del CD tindrà un efecte sorprenent: el disc de vinil guanya quota de mercat ja que només ha experimentat una caiguda del 7,7%. El format preferit dels melòmans és a punt de viure una segona època daurada? La tendència indica que serà així en un futur pròxim, ja que la distància d’ingressos respecte el CD no para de minvar. Si al primer semestre del 2019 el CD va facturar 24,1 milions d’euros i el disc de vinil, 7,7, les xifres del mateix període d’aquest any són molt més pròximes: 10,5 milions d’euros pel CD i 7,1 per al vinil. Per tot plegat no es pot descartar que el 2020 es tanqui amb els vinils per sobre dels CD pel que fa a les vendes. Això si, uns i altres amb tendència a la baixa.
Els nostàlgics del vinil es poden donar per satisfets un cop hagin derrotat al CD, però els dos formats, a dia d’avui, ja només suposen poc més de la desena part del mercat musical.
Coronavirus L'Òpera de Viena demana al públic que eviti cridar 'bravo' El Nacional / Efe
Música Mor el DJ Erick Morillo, el creador de 'I Like to Move It' El Nacional / EFE
Música Aquest és el millor vídeo de l'any, segons els MTV Video Music Awards El Nacional
Música Edu Clarà: "Barcelona és una de les capitals de l'escena electrònica" Aldo Frediani