dijous, 28 de novembre del 2019

Paul McCartney actuarà a l'Estadi Olímpic de Barcelona el 17 de juny

Paul Mc Cartney EFE
Paul McCartney tornarà a Barcelona en el marc de la gira 'Freshen up'. El cantant i compositor britànic actuarà a l'Estadi Olímpic de Barcelona el 17 de juny de l'any que ve en la que serà l'única parada a tot l'Estat.
L'anunci arriba després que McCartney hagi estat confirmat com a cap de cartell del 50è aniversari del festival de Glastonbury. L'exmembre dels Beatles va actuar per última vegada a la capital catalana fa quatre anys i en fa quasi 30 que hi va tocar per primera vegada.
Les entrades es posaran a la venda el 4 de desembre a les 10 h del matí i, des de dos dies abans, s'habilitarà la prevenda a partir de les 12 h del migdia des del web de Live Nation, Ticketmaster i El Corte Inglés.

diumenge, 24 de novembre del 2019

'Sota el firmament': les versions de Salvat-Papasseit del segle XXI

Salvat Papasseit Aspencat Àlex Carmona ed. Viena
Joan Salvat Papasseit (1894-1924) va ser un dels poetes favorits dels cantautors de la Nova Cançó. Les seves poesies van ser musicades per Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Guillermina Motta, Ramon Muntaner... Ara, el fotògraf Àlex Carmona ha volgut demostrar que les lletres del poeta mort prematurament es mantenen joves. Ha engrescat els millors cantants catalans del moment i els ha involucrat en un llibre-disc col·lectiu, Sota el firmament. A Salvat Papasseit (ed. Viena). Seixanta músics han participat en la gravació de 17 cançons per aquest àlbum, que recull noves versions dels poemes més clàssic del poeta. Entre els intèrprets hi ha Gossos, Aspencat, Blaumut, Sabor de Gràcia... I l'Alguer Miquel i el Sergi Miquel de Txarango (els únics que fan doblet, i que obren i tanquen l'àlbum). El llibre, acuradament editat i amb il·lustracions de Tània Lupe, inclou nombroses fotografies de Carmona.

Cesk Freixas & Clàudia "Key Day": Divisa.

El més sentit i el menys

A l'àlbum s'inclouen alguns dels temes més clàssics del poeta, fins i tot alguns que ja havien estat musicats prèviament, com La meva amiga com un vaixell blanc, La casa que vull Res no és mesquí. Ara bé, l'àlbum pretén recopilar versions completament diferents de les que ens havien ofert fins ara. Els valencians Aspencat ens fan una versió molt electrònica i tremendament aconseguida de Pesombre. Els acordionistes Carles Belda i Joan Garriga ofereixen una versió molt aconseguida del Nocturn per a acordió. Venedor d'amor pren aires de rumba amb Sabor de Gràcia. Mester d'amor, un tema molt tendre, és interpretat per Gemma Humet & XY. Una peça combatiu com Divisa va a càrrec de Cesk Freixa, amb Clàudia "Key Day". I el poema Marxa nupcial, centrat en el personatge d'un clown, és interpretat per Miquel Coll, amb la companyia, naturalment, de Tortell Poltrona.
txarango Àlex Carmona Ed. Viena
Alguer Miquel i Sergi Carbonell (de Txarango), tot interpretant Salvat-Papasseit. Foto: Àlex Carmona.

17 temes actualitzats d'un poeta

  • Albert Miquel & Sergi Carbonell (Txarango): Notes autobiogràfiques
  • Cesk Freixas & Clàudia "Key Day": Divisa
  • Gossos: Si jo fos pescador
  • Mireia Vives & Borja Penalba: El desig i el convit
  • Tortell Poltrona & Miquel Coll: Marxa nupcial
  • Aspencat: Pesombre
  • Elena Gadell & Toni Xuclà: La meva amiga com un vaixell blanc
  • Joan Garriga & Carles Belda: Nocturn per a acordió
  • Gemma Humet & XY: Mester d'amor
  • Luisillo Kalandraka & Sussana Sureda: Si anessis lluny
  • Èric Vinaixa: Dona'm la mà
  • Salva Rancero: La casa que vull
  • Cris Juanico & Pemi Fortuny & Clara Gorrias: Minvant
  • Blaumut: Res no és mesquí
  • Pol Fuentes & Suu: Passeig
  • Sabor de Gràcia: Venedor d'amor
  • Alguer Miquel & Sergi Carbonell (Txarango): Perquè has vingut

088 Joan Salvat Papasseit, de Robert Krier Enfo Viquipèdia

Monument a Joan Salvat-Papasseit, de Robert Krier, al Moll de la Fusta. Foto: Enfo, CC 3.0.

Un segle després, Salvat-Papasseit reviscola

Als 95 anys de la mort del poeta surrealista, queda ben clar que la seva obra és ben viva. Trenta músics dels Països Catalans s'han involucrat en aquest projecte que demostra que Salvat-Papasseit encara arriba als cors. Com a recopilatori de versions, aquest és un àlbum molt divers, amb estils ben diferents (sense arribar, gairebé mai, als sons més trencadors de la música urbana). En alguns casos, la modernització musical és completa. En d'altres, malgrat tot, sembla que els textos del revolucionari Salvat-Papasseit, de fa més d'un segle, eren més moderns i esbojarrats que les versions que se'n fan actualment. Un llibre disc que ajuda a recuperar un poeta mític i que ens posa en evidència la seva vigència. Sota el firmament és, indubtablement, el Salvat-Papasseit musical del segle XXI.

Foto de portada: Aspencat interpretant Salvat-Papasseit. Foto: Àlex Carmona.

Mor als 94 anys l'actriu Asunción Balaguer

gran Asunción Balaguer wikipedia
Asunción Balaguer, degana de les actrius espanyoles, ha mort avui a Cercedilla (Madrid) als 94 anys, segons han informat fonts de la AISGE (Artistes i Intèrprets Societat de Gestió), entitat de la qual l'artista era la sòcia número 3.

Vídua de l'actor Paco Rabal, mare del director de cinema Benito Rabal i l'artista Teresa Rabal, així com àvia del també actor Liberto Rabal, l'actriu, nascuda a Manresa (Bages), va ser condecorada en 2012 amb un premi Max de teatre i la Creu de Sant Jordi el 2013, entre altres reconeixements.
Un dels seus últims papers va ser a 'Polseres vermelles', i al documental 'Una mujer sin sombra', estrenat el 2013, en què feia balanç de la seva vida.
Balaguer, que havia complert 94 anys el 8 de novembre, va ser ingressada fa una setmana després de patir un ictus al seu domicili de Alpedrete, el municipi on va fixar la seva residència a principis dels anys vuitanta en companyia del seu marit.

El seu cos serà vetllat al tanatori de Collado Villalba i, després de la incineració, els seus fills, Benito i Teresa Rabal, traslladaran les cendres a Águilas (Múrcia), on descansen des de 2001 les del protagonista de "Los santos inocentes".

Nascuda a Manresa

Nascuda el 8 de novembre de 1925 a Manresa en el si d'una família burgesa, l'actriu va pujar per primera vegada a un escenari amb tretze anys, en plena Guerra Civil, en una funció de Santa Teresa de Jesús a càrrec de l'Institut de Teatre.

Ja a Madrid, va conèixer Francisco Rabal quan aquest es va incorporar a la companyia Lope de Vega.

Durant el més de mig segle que va durar el seu matrimoni amb l'actor, Balaguer va relegar en part la seva faceta interpretativa, però quan es va quedar vídua als 75 anys va reprendre la vida artística amb totes les conseqüències i va escriure les seves millors pàgines com a actriu.

Entre 2010 i 2013 va obtenir quatre premis consecutius de la Unió d'Actors; el 2012, la revista Teleprograma va distingir tota una vida de dedicació a l'ofici amb el TP d'Or i el 2013 recolliria el premi Max a l'actriu de repartiment pel musical "Follies", en el qual va cantar i va ballar en les millors escenes.

El primer d'ells, recorda la Fundació AISGE, va ser precisament el Premi Actua, que concedeix la institució i que li va atorgar el 2010 per la seva perllongada i fructífera trajectòria.

Moments abans d'aixecar aquest trofeu, Balaguer confessava amb gràcia el motiu del seu salt a la interpretació: "m'avorria la meva vida. No m'agradava sent jo mateixa i desitjava fer d'altres persones. Aquesta és la feina més bonica, entre altres coses, perquè no t'avorreix. Si tornés a néixer, tornaria a ser actriu. I m'agradaria tenir una altra vida, eh? ".

diumenge, 17 de novembre del 2019

S’ha mort l’actor de doblatge Arseni Corsellas als 86 anys



Corsellas amb Woody Allen el 2007
L’actor de doblatge Arseni Corsellas s’ha mort a 86 anys, segons que ha confirmat el Sindicat d’Artistes de Doblatge de Madrid en una piulada a Twitter. Nascut a Figueres el 1933, ha posat la veu en castellà i català a actors de renom com ara Jack Nicholson, Kirk Douglas, Sean Connery, Burt Lancaaster, Rock Hudson, Richard Burton o Nick Nole, entre més, en desenes de films i espots publicitaris d’ençà dels seixanta.
És especialment recordat pel doblatge de Larry Hagman com a J.R. Ewing a la versió catalana de la sèrie ‘Dallas’ emesa per TV3. Entre més distincions, destaca el Faristol d’Or, que li va lliurar Alfredo Landa.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot