dimarts, 30 de maig del 2017

Los Sirex debuten en català de la mà de Pep Sala

Cultura

Los Sirex debuten en català de la mà de Pep Sala

El gup de rock enregistrarà dimecres a Luz de Gas el seu primer disc amb cançons en aquesta llengua

elMón  

per ACN 30/05/2017                               

Los Sirex el 1965 | VIQUIPÈDIA

Mai és tard per estrenar-se. Després de 57 anys de carrera, Los Sirex cantaran per primera vegada en català aquest dimecres en un concert a la sala Luz de Gas que serà enregistrat i editat en un disc doble. Bona part de la “culpa” la té Pep Sala, vell amic del grup, que es va oferir a produir-los un nou àlbum que inclogués algunes cançons en català. “Li vam dir que sí, però que les cançons havien de ser seves”, recorda el líder de Los Sirex, Leslie, a l’ACN. Dit i fet, Sala va compondre quatre temes en català, entre els quals ‘Que nos quiten lo bailao’, que dona nom al disc. Dimecres els interpretaran plegats en un concert especial amb col·laboradors com Serrat, Sicus Carbonell o Santi Carulla. Més endavant, a l’estudi, Los Sirex gravaran la cara B de l’àlbum.   

A banda de temes preexistents del grup, ‘Que nos quiten lo bailao’ inclourà per primera vegada cançons en català. Seran quatre cançons composades per Pep Sala, qui exerceix de productor d’aquest nou àlbum. El disc serà doble, amb una versió d’estudi de les cançons que sonaran dimecres a Luz de Gas, i està previst que s’editi a la tardor amb el segell Indi Music. Dimecres, al Luz de Gas, Pep Sala “serà un més” dels Sirex, anuncia Antoni Miquel, ‘Leslie’, cantant i ànima del grup. “Ja que és el culpable, que col·labori”, bromeja afectuosament.

El líder de Los Sírex recorda que “tot va començar” ara fa quatre anys, quan es van conèixer en un concert a Palma i van fer amistat. Des d’aleshores han anat coincidint, i col·laborant, com quan van convidar el cantant al primer concert d’una gira del grup per teatres de tot l’Estat a cantar el ‘Boig per tu’ plegats. Un bon dia Pep Sala va llençar la proposta de produir-los un disc, i els va manifestar el desig que voldria escoltar-los cantant en català. “Li vam dir que sí, però que les cançons fossin seves”, comenta Leslie argumentant que ells són més un grup “de directe”.

De mutu acord, doncs, van tirar-ho endavant, i Sala va compondre quatre cançons en català pel grup.Les cançons s’estrenaran dimecres al Luz de Gas, on Sala acompanyarà el grup durant tot el concert. No serà l’únic convidat. Joan Manuel Serrat, Jordi LP, Santi Carulla (Los Mustang) o Sicus Carbonell (Sabor de Gràcia) també pujaran a l’escenari en algun moment per entonar velles cançons amb Leslie. Més endavant, i ja a l’estudi de gravació, Los Sirex tornaran a gravar aquest repertori i convidaran a participar-hi aquestes i algunes altres veus, com la de Miguel Rios, segons avança el cantant. “Seguim actius”Los Sirex porten gairebé sis dècades en actiu i encara no entra en els seus plans la idea de plegar. “Fa dues setmanes estàvem al Palau de la Música de València, i fa tres a Valladolid”, anota Leslie.

Evidentment, ni el ritme d’actuacions ni la dedicació són les mateixes. La música és més que mai un entreteniment i un goig per als membres del grup. “Quina sort que tenim de seguir fent allò que ens va agradar quan teníem 15 anys quan ja estem als 70 i tants”, celebra Leslie. 

dimecres, 24 de maig del 2017

Exposició

Les mil cares de David Bowie il·luminen el Museu del Disseny de Barcelona

L'exposició "David Bowie is" endinsa els seguidors a l'arxiu personal de l'autor

La mostra conviurà amb activitats paral·leles com un concert simfònic a L’Auditori o projeccions de pel·lícules com «Labyrinth»

David Bowie, en deu vídeos

| 24/05/2017 a les 16:28h
«David Bowie is», la mostra que arriba a Barcelona | Museu del Disseny
David Bowie is ja és a Barcelona. Atrevida, colorista, sorprenent, sonora, agafant l'ànima d'un creador fora de mida. L'exposició permet reviure per una estona tots els angles d'un artista que va morir el gener de 2016, tot iniciant un annus horribilis pel que fa a les desaparicions sonades en l'àmbit musical. Aleshores, el "Duc blanc" acabava de publicar Blackstar, un àlbum fosc, ple de textures i subtextos que presagiaven el desenllaç vital i que, alhora, mostraven el talent d'un artista que va ser genial fins al darrer moment.

Un any i mig després d'una mort que va agafar tothom per sorpresa, l’ambiciosa mostra produïda pel Victoria and Albert Museum de Londres –i estrenada fa quatre anys, el 2013– visita el Museu del Disseny de Barcelona, amb una exhibició de 300 objectes que es podran veure a partir d'aquest dijous. Entre tot el material que comprèn hi podem trobar lletres manuscrites, vídeos musicals, instruments, fotografies i una generosa representació de vestits originals i escenografies de l’artista de les mil cares.



La mostra, que ja han vist més d’un milió i mig de persones arreu del món, ens permet capbussar-nos a les interioritats de l'arxiu personal de David Bowie, que es troba a Nova York i al qual ha tingut accés privilegiat el museu londinenc. A banda de peces pròpies, l’exposició també mostra el treball de Bowie en col·laboració amb d'altres artistes i dissenyadors, deixant ben clar la petjada de la seva creativitat única: la seva obra va influir i va rebre la influència de l’art, el disseny, la música i el teatre, en una contaminació i aprenentatge continus.
 
Els comissaris de «David Bowie is», Victoria Broackes i Geoffrey Marsh Foto: ACN

Art, però també música, xerrades i cinema

Durant l’estada de l’exposició a la capital catalana se celebraran diverses activitats paral·leles per recordar la figura de Bowie, com el concert extraordinari de l’OBC Bowie, symphonic, on s'interpretarà Blackstar, les xerrades Bowie talks a l’escola de negocis de l’UPC, la festa Bowie Opening al Razzmatazz el mateix dijous de l'estrena o un cicle de cinema del 13 de juliol al 24 d’agost, on es projectaran pel·lícules com He man who fell to earth (1976), Labyrinth (1986) o el documental David Bowie: The last five years, amb la presència del director Francis Whately.

Un gran diversitat d'activitats que no amaguen la devoció hagiogràfica d'una figura que mereix tots els homenatges possibles. El mateix títol de la mostra ja és una declaració d'intencions que vol subjectar el mite a la realitat dels nostres dies: David Bowie is és una frase en present. Perquè hi ha artistes que mai no moren del tot.
 
El vestit de «Tokyo Pop» de la gira «Aladdin Sane», a Barcelona Foto: ACN

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SócNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

dijous, 18 de maig del 2017

Mor als 52 anys Chris Cornell, cantant de Soundgarden i Audioslave

NOM IL·LUSTRE DEL GRUNGE

Mor als 52 anys Chris Cornell, cantant de Soundgarden i Audioslave

La mort del músic ha sigut "sobtada i inesperada", segons el seu representant



Mor als 52 anys Chris Cornell, cantant de Soundgarden i Audioslave
FERRAN SENDRA

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dijous, 18 de maig del 2017 - 11:01 CEST
El cantant Chris Cornell, líder dels grups Soundgarden, Audioslave i Temple of the Dog, ha mort als 52 anys a Detroit, segons ha confirmat el seu representant, Brian Bumbery, en un comunicat.
La mort del músic, un dels grans noms del grunge dels anys 90, ha sigut "sobtada i inesperada", segons el comunicat.

Soundgarden va saltar a la fama amb la cançó 'Black hole sun', del disc 'Superunknown', del 1994. Cornell va néixer a Seattle el 20 de juliol del 1964, i va començar la seva carrera com a bateria, abans de convertir-se en guitarrista i cantant. L'última visita de Cornell a Barcelona va ser en solitari, el 21 d'abril del 2016, en una actuació al Liceu dins del Festival Suite.