divendres, 27 de gener del 2017

Les Kol·lontai, bandera feminista a Barnasants

FESTIVAL DE CANÇÓ D'AUTOR

Les Kol·lontai, bandera feminista a Barnasants

El grup de cantautores, integrat per Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal, obre la 22a edició de la mostra al teatre Joventut de l'Hospitalet

Les Kol·lontai, bandera feminista a Barnasants
RICARD CUGAT

Dijous, 26 de gener del 2017 - 23:38 CET
EL PERIODICO                                           

L’eix central de la 22a edició de Barnasants, la causa feminista, s’expressa des del mateix concert d’inauguració, avui al teatre Joventut de l’Hospitalet. Un recital que, al seu torn, representa l’estrena d’un col·lectiu de cantautores, Les Kol·lontai, integrat per quatre veus
–Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal– sota l’enunciat de Cançons violetes.
Serà un concert «feminista des de la feminitat, amb un repertori de component reivindicatiu», explica Sílvia Comes, que ha elaborat la lletra d’una de les seves noves composicions, Decidim, amb la poeta Sílvia Bel Fransi, i ha escrit músiques per a dos textos més de Maria-Mercè Marçal i Felícia Fuster. «Cançons amb una alegria interior miraculosa», assegura.
MATERIAL POÈTIC / Les seves companyes de grup també han treballat amb material poètic d’autores com Montserrat Roig, Montserrat Abelló, Zoraida Burgos, Rosa Fabregat i Marina Garcés, a més a més de textos propis.
El nom del grup, Les Kol·lontai, rendeix homenatge a la política russa Alexandra Kolontái, pionera a ocupar un càrrec ministerial en un govern, el soviètic. Inspirat per aquesta figura històrica, el col·lectiu ha volgut destacar «la mirada femenina» envers matèries tan diverses com «la cultura, l’amor o els maltractaments». Sílvia Comes es declara «partidària de reconèixer la diferència entre homes i dones com a font de riquesa», si bé veu aquest recital com una alerta sobre «la vulneració de drets i les actituds de des­igualtat».
Les quatre cantautores van unir forces després de participar, l’any passat, en el concert del 25è aniversari de la llibreria Pròleg, dins de Barnasants. El director del festival, Pere Camps, els va proposar llavors construir un repertori amb aquesta temàtica. Però compondre en parella o grup no ha resultat practicable. «A mi em costa molt: fer cançons és una cosa íntima», estima Comes. La logística tampoc hi ajudava: ella viu a Barcelona; Castellà, a Tortosa; Gené, a Juneda (les Garrigues), i Nadal, a Granollers. Però s’uniran en escena. «La majoria de les cançons les interpretarem juntes. Hem creat un so folk amb quatre veus i guitarres, una mica de percussió i un teclat en alguna cançó», explica la més veterana del grup, que a finals dels 90 va constituir un popular duo amb Lídia Pujol, i que, després d’haver provat «moltes coses» al llarg dels anys, es confessa «poc preocupada per l’estil»
DISC EN DIRECTE / Les Cançons violetes sonaran en els altres dos concerts inaugurals d’aquest descentralitzat Barnasants –diumenge a Altafulla i dilluns a Vic–, així com al Born de Cançons (el 3 de febrer), entre altres cites. Esperen gravar un disc en directe al festival, mentre Comes en paral·lel en planeja un en solitari amb textos de Vinyoli i Espriu i es disposa a reactivar els seus recitals al voltant de Gloria Fuertes, a qui va dedicar el seu últim treball, fa tres anys. En aquest 2017 es commemora el centenari del seu naixement i veu oportú reivindicar-la perquè «discursos com el seu són necessaris per la seva senzillesa».

¿Quina cançó era número 1 el dia que vas néixer?

CURIÓS BUSCADOR

¿Quina cançó era número 1 el dia que vas néixer?

Curiosos, nostàlgics del calendari i arqueòlegs musicals s'ho passaran bomba amb aquesta eina


¿Quina cançó era número 1 el dia que vas néixer?
KIRILL KEDRINSKI

Dilluns, 23 de gener del 2017 - 11:35 CET
EL PERIODICO                      



És difícil que te'n recordis, però el dia que vas néixer segur que una cançó arrasava a la ràdio, a la MTV o a Youtube. El lloc Playback t'ho posa en safata si ets amant de la música i t'agraden les curiositats i les coincidències històriques. Es tracta d'un senzill buscador on només s'ha de col·locar la data de naixement (o qualsevol altre dia pel qual es tingui interès): mes / dia / any... I, 'voilà', ràpidament et mostra el vídeo de la cançó 'number one' (a nivell mundial). A més del títol i l'artista, el buscador t'obsequia amb un altre càlcul: els minuts que fa que vas arribar al món.
Aquí teniu cinc recerques:

NEIX EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Sense anar més lluny, el dia que va néixer aquest diari, el 26 d'octubre de 1978, el que es portava era Exile i el seu 'Kiss you all over'. Va ser el gran èxit d'aquest grup de rock nord-americà que uns anys després va agafar altres camins més countries, i que en l'actualitat segueix en actiu.

FELIPE GONZÁLEZ ARRIBA A LA MONCLOA

Una altra dada musical, l'1 de desembre de 1982, quan Felipe González va arribar a la Moncloa catapultat per la contundent majoria absoluta del PSOE, el que més se sentia al dial era 'Truly', de Lionel Richie. "Nena, el teu amor em fa lliure", deia qui tres anys després va compondre amb Michael Jackson l'himne per l'Àfrica 'We are the world'.



LA PRIMERA CHAMPIONS DEL BARÇA

El 20 de maig de 1992 el Barça va aixecar la seva primera Copa d'Europa, després del golàs a Wembley de Ronald Koeman, en el minut 111. Doncs bé, aquell mateix dia aquests nois hip-hopers (al vídeo sota aquestes línies) també assaborien l'èxit. Un d'ells, Chris Kelly, no va viure per explicar-ho -una sobredosi el va matar fa quatre anys-, però abans tots dos van vendre milions de discos i es van instal·lar vuit setmanes al 'top' del Billboard, i gràcies a això van arribar a sortir de gira amb Michael Jackson.

EL CRIT 'PICAPEDRA' DE PENÉLOPE CRUZ

"¡Pedroooooooooooo!". Es compliran 17 anys del crit a l'estil picapedra de Penélope Cruz, a l'obrir el sobre i descobrir que Pedro Almodóvar guanyava l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa per 'Todo sobre mi madre'. Aquell gran moment en la 72a gala dels premis de l'acadèmia de Hollywood va fer la volta al món, el 20 de març del 2000, com també ho feia aquest 'Say my name' de les Destiny's Child.



ADVENIMENT DE L'IPHONE

També era Beyoncé la que més sonava a les radiofórmules el dia del primer llançament del telèfon que revolucionaria el món. El 9 de gener del 2007 Steve Jobs va anunciar a la Macworld de San Francisco el que va definir com "la reinvenció del telèfon". Així va donar a conèixer al món el primer iPhone. El tema de l'emancipació de la dona es cola, com és habitual en les lletres de la cantant, en aquesta balada sobre la ruptura amb un home infidel.

dimecres, 25 de gener del 2017

La filla de Michael Jackson revela que va ser violada i que va intentar suïcidar-se

A 'ROLLING STONE'

La filla de Michael Jackson revela que va ser violada i que va intentar suïcidar-se

Paris, la nova musa de Chanel, està convençuda que el seu pare va ser assassinat i promet venjar-lo




    Dimecres, 25 de gener del 2017 - 16:32 CET
      
    EL PERIODICO                    
    La filla de Michael Jackson, Paris, és la nova portada de la revista 'Rolling Stone', a la qual ha concedit una entrevista carregada de titulars. La nova musa platí de Chanel, de 18 anys, no dubta a afirmar que el rei del pop va ser assassinat. A més, explica a cor obert que en diverses ocasions ha intentat suïcidar-se i que va ser violada per un estrany quan només tenia 14 anys.

    Mostra la imatge al Twitter
    Paris Jackson appears on our cover. Read her first-ever in-depth interview right here http://rol.st/2jqFPKj 




    El 2013 ja va sortir a la llum que havia intentat treure's la vida. Però aquesta no va ser l'única vegada que ho va fer, explica ara. "Vaig intentar suïcidar-me diverses vegades", assegura. El juny del mateix any, sumida en una forta depressió i enganxada a les drogues, va voler acabar amb la seva vida tallant-se les venes.

    TATUATGES QUE AMAGUEN CICATRIUS

    Paris s'ha fet en un temps rècord més de 50 tatuatges, dels quals 9 estan dedicats al seu pare. Molts tatuatges amaguen les cicatrius que ella mateixa es causava autolesionant-se. "Sempre diuen 'el temps ho cura tot'. Però no és així. T'hi acabes acostumant. Visc la vida amb la mentalitat de dir 'd'acord, he perdut l'únic que m'importava'. Així que, a partir d'ara, si em passa res de dolent no serà ni de lluny tan dolent com el que ja m'ha passat. Així que puc amb això". Michael encara la visita en els seus somnis, diu: "El sento al meu costat tota l'estona".
    El seu pare, que es creia Peter Pan, li deia 'Campaneta'. A prop de la clavícula s'ha tatuat 'Faith' i 'Trust and Pixie Dust'. Porta la portada de 'Dangerous' al braç, el logo de 'Bad' a la mà, les paraules 'Queen of my heart' que li va escriure el seu pare gravades al canell. En altres tatuatges honra John Lennon, David Bowie, Prince, Van Halen i Motley Crue.


    Sobre l'agressió sexual que va patir als 14 anys, no ha volgut donar-ne gaires detalls. "No va ser una bona experiència en absolut i va ser molt difícil per a mi. En aquell moment no l'hi vaig dir a ningú".

    EL DOCTOR MURRAY

    En la mateixa conversa, la jove model i aspirant a actriu diu que està "absolutament" convençuda que l'intèrpret de 'Thriller' va ser assassinat i assenyala el metge Conrad Murray com un dels principals responsables de la mort del músic.
    Promet que un dia "venjarà" el seu pare: "Ell llançava pistes sobre gent que tractava de caçar-lo. I en algun punt deia: 'Un dia em mataran", explica. "Sembla tota una teoria conspiratòria i sona a mentida, però els fanàtics de veritat i la família ho saben. Li van parar una trampa. Tot va ser mentida".
    Michael Jackson va tenir Paris i el seu germà gran, Prince, amb Debbie Rowe, una malalta amb qui va estar casat uns quants anys. Més tard, Jackson va ser pare de el seu tercer fill, Blanket, amb una mare de lloguer.