dissabte, 21 de maig del 2016

Paul McCartney interpreta 'Get back' amb una nena de 10 anys en un concert a l'Argentina

Paul McCartney interpreta 'Get back' amb una nena de 10 anys en un concert a l'Argentina

L'excomponent dels Beatles compleix el somni de la menor: tocar el baix amb el músic britànic

Paul McCartney interpreta 'Get back' amb una nena de 10 anys en un concert a l'Argentina

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Divendres, 20 de maig del 2016 - 19:29 CEST
L'excomponent dels Beatles Paul McCartney ha complert el somni d'una nena argentina al convidar-la a l'escenari per interpretar junts 'Get back', el mític tema de la banda britànica, en un concert celebrat dimarts a La Plata (Argentina). El músic va invitar a pujar a l'escenari la menor, acompanyada per la seva mare, al veure com la nena, que es diu Leila, subjectava una pancarta en què es podia llegir: "I want to play the bass with you" (Vull tocar el baix amb tu).


Una vegada a dalt amb McCartney, la nena insisteix, a la pregunta del músic britànic de 73 anys, que vol tocar l'instrument amb l'exbeatle. "Si no portes el baix, no pots tocar", li diu McCartney, i la nena contesta assenyalant l'instrument del baixista de la banda. El públic aplaudeix la iniciativa de la nena, McCartney accedeix al clam i comencen a sonar les notes de 'Get Back'. Un vídeo, gravat per un dels 50.000 assistents al concert i publicat a Youtube, permet veure la singular interpretació de la cançó llançada el 1969 i composta per Paul McCartney i John Lennon.





dissabte, 14 de maig del 2016

Bruce Springsteen en 10 cançons que han fet història

Bruce Springsteen en 10 cançons que han fet història

‘Born to run’, ‘The river’ i ‘Born in the USA’ són els discos preferits dels lectors de l’ARA

L’ARA va fer una crida perquè els lectors triessin les millors cançons de Bruce Springsteen. El resultat evidencia que Born to run, The river i Born in the USA són els discos amb més material memorable, però no hi falten peces d’altres àlbums que permeten construir la història del Boss en deu cançons.
1. The river
El final de la innocència de la classe obrera blanca
La cançó The river és un retrat tan empàtic com gairebé resignat de la classe obrera nord-americana que a finals del anys 70 havia d’entomar els estralls de la crisi i que Michael Cimino va descriure a la pel·lícula El caçador (1978). I tanmateix, la vida seguia. L’harmònica fixa el to de la història de dos joves amants que es casen quan ella es queda embarassada. “Sense somriures el dia del casament”, canta Springsteen, que es va inspirar en la història de la seva germana i el seu marit per compondre la cançó que va donar títol al disc que va publicar el 1980.
2. Thunder road
L’última oportunitat per fugir de les males terres
Springsteen va manllevar el títol d’una pel·lícula dirigida per Arthur Ripley el 1958 i protagonitzada per Robert Mitchum, però la història respira l’alè del film Males terres (1973) de Terrence Malick; això sí, sense els crims. L’home canta a la dona, que també es diu Mary, per convèncer-la que és hora de fugir “d’un poble ple de perdedors”. La mitologia de la fugida en cotxe per deixar enrere una vida no volguda. L’harmònica i el piano dibuixen el prec de l’home que es transforma en cançó desesperada, i d’alguna manera frustrada, perquè Thunder road, que forma part del disc Born to run (1975), sembla el capítol anterior a The river, el que podria haver sigut i no va ser: finalment els joves amants no van fugir.
3. Born to run
La vida és el camí, i en el camí s’estima amb bogeria
Springsteen vivia a Freehold, un poble de Nova Jersey castigat per la falta d’oportunitats. Com  explica l’escriptor Carlos Zanón, “la comunitat, la família, el poble, és la identitat de Springsteen, però alhora és el plom a les ales”. El camí més ràpid per marxar era la Route 9, la carretera del nord-est, que és justament el que fa el protagonista de Born to run, la cançó titular de l’àlbum que va convertir el Boss en un músic d’èxit. El to major encomana l’anhel de llibertat en una peça que podria ser la versió obrera de la pel·lícula Easy rider, però amb la il·lusió d’arribar a un final menys cruel. La clau: fer camí i estimar-se amb bogeria.
4. Born in the USA
L’himne dels que se sentien estafats després del Vietnam
Com recorda el músic Jaume Pla ( Mazoni), Born in the USA és bàsicament “una melodia supercurta” que es va repetint i que enlaira una cançó sobre la fractura que la Guerra del Vietnam va causar en la classe obrera nord-americana. Novament El caçador de Michael Cimino ajuda a contextualitzar el monòleg d’un home “nascut en un poble de mala mort”, enviat a la guerra i que, en tornar, no troba feina. Springsteen hi afegeix complexitat quan explica la frustració d’aquell home, que va deixar un “germà” vietnamita “lluitant contra el Vietcong”. Born in the USA, del 1984, és una cançó de ràbia -d’una generació que se sentia estafada perquè l’havien convençut que el que feien era correcte- prou ambigua perquè la faci seva gent amb postures polítiques divergents, com el film Taxi driver (1976) de Martin Scorsese.
5. Dancing in the dark
Una estranya cançó d’amor per ballar en una ciutat hostil
Com diu Lluís Bòria, del grup Estúpida Erikah, als anys 80 Springsteen es va deixar portar per “les tendències que marcaven el moment en alguna producció dels seus discos”. Un cas molt clar és Dancing in the dark, del disc Born in the USA (1984), construïda a partir d’un riff de sintetitzador. En aquest cas l’estètica s’adiu amb una estranya cançó d’amor en què Springsteen sembla expressar que la ciutat és un entorn hostil.
6. Streets of Philadephia
Oscar a la millor cançó per a una de les lletres més curtes
El cineasta Jonathan Demme va demanar a Springsteen una cançó per a la pel·lícula Filadèlfia (1993), i el Boss li va entregar aquest lament sobre les vides que s’esvaïen a causa de la sida. El tema, amb una de les lletres més curtes de Springsteen, va guanyar l’Oscar a la millor cançó.
7. Brilliant disguise
Crònica d’un trasbals sentimental en primera persona
Quan Springsteen va publicar el disc Tunne of love (1987), quedaven lluny els retrats de classe. Eren temps de crisi personal, quan trontollava el seu matrimoni amb Julianne Phillips. Brilliant disguise és un exemple poderós de cançó d’amor, dubtes i desamor en què Springsteen no juga la carta fàcil del despit sinó que assumeix que del fracàs en són responsables tots dos.
8. Youngstown
La història de l’explotació de la classe obrera nord-americana
Amb el disc The ghost of Tom Joad (1995) va tornar l’Springsteen cronista, que a Youngstown no es conforma a narrar un episodi sinó el relat de l’explotació de la classe obrera. La cançó, una balada folk indignada, parla de la gent que va construir el país amb les mans des del segle XIX i que al llarg de la història va ser menystinguda i desposseïda: “Quan vaig fer-te prou ric, vas oblidar el meu nom”. Tanmateix, els desposseïts potser no són els més representats en concerts amb entrades a més de 80 euros.
9. Hungry heart
El rodamón que busca companyia fora de casa
El primer senzill de The river (1980) podria ser un blues, perquè explica la història d’un home que abandona la dona i el fill per buscar companyia. Però Springsteen vesteix la lletra de pop, com els Ramones quan transparentaven la influència de la Motown. Hungry heart : la necessitat de buscar l’amor fora de casa.
10. Waitin’ on a sunny day
Mantenir l’esperança fins i tot en els temps més durs
Springsteen la va escriure abans de l’11-S del 2001, però la va incloure a The rising (2002), el disc en què reflexiona sobre l’impacte d’aquells atacs en la societat nord-americana. El to de la cançó s’adiu amb la necessitat de trobar un motiu per tirar endavant malgrat “els núvols”.

divendres, 13 de maig del 2016

El Boss ja és a Barcelona

El Boss ja és a Barcelona

Bruce Springsteen ha arribat aquest matí en un vol privat

  • El Boss ja és a Barcelona
    FERRAN SENDRA
  • El Boss ja és a Barcelona
    FERRAN SENDRA
  • El Boss ja és a Barcelona
    FERRAN SENDRA
  • El Boss ja és a Barcelona
    FERRAN SENDRA
                         
EL PERIÓDICO / BARCELONA
Divendres, 13 de maig del 2016 - 13:55 CEST
Bruce Springsteen ja és a Barcelona, per a alegria dels 90.000 fans que demà ompliran el Camp Nou en el que serà el seu primer concert a Europa de la gira 'The River Tour'; i per a alegria de la mitja dotzena d'incondicionals que l'esperaven a l'aeroport. La previsió era que aterrés a primera hora del matí procedent dels EUA en un vol privat. No ho ha fet fins a les 10.00 hores, una hora després que dues camionetes negres aparquessin davant de la porta de sortida de la terminal corporativa de l'aeroport del Prat, l'espai reservat per als jets privats, i amb això alertessin que l'arribada era imminent.
El Boss ha aparegut amb Patti Scialfa, però sense la resta de The E Street Band -que se suposa que ja és a la ciutat o a punt d'arribar-hi- per la porta principal i amb una discreta escorta de mossos. Una barrera de seguretat que s'ha saltat sense problema per saludar els fans que l'esperaven amb vinils ('Darkness in the edge of town', 'Tunnel of love', 'Born to run') per firmar, que ha firmat; i mòbils amb els quals fotografiar-lo, s'ha deixat. També hi ha hagut regal, el que li ha fet Xavi Cabo, un dels seguidors: una fotografia emmarcada amb estelada inclosa amb la llegenda 'Welcome to Catalunya Bruce & The E Street Band'. Després Springsteen i Scialfa han pujat a la primera de les camionetes rumb a l'hotel La Florida.

dimarts, 10 de maig del 2016

Homenatge popular a Guillem d’Efak des de Barcelona

País Cultura

Homenatge popular a Guillem d’Efak des de Barcelona

'La revolució del bon gust' inclou les actuacions, entre més, de Marcel Pich, Carles Rebassa, Balutxo, Borja Penalba, Mireia Vives, Sebastià Bennàsar i Bel Olid



Guillem d'Efak
El col·lectiu Illencs és l’encarregat de l’homenatge popular que es fa avui al poeta manacorí Guillem d’Efak. Amb el títol ‘La revolució del bon gust, comença a les vuit del vespre al Centre Artesà Tradiconàrius (CAT) de Gràcia i consisteix en un recorregut per la vida de Guillem d’Efak, un mallorquí nascut a la Guinea Equatorial que és autor d’una de les aportacions poètiques i musicals a la literatura catalana del segle XX més originals. Hi col·laboren Joves de Mallorca per la Llengua i del portal musical Viasona.
Més d’una vintena d’artistes provinents de molts àmbits de la cultura (poesia, música i teatre) permetran al públic d’endinsar-se en la vida i obra de Guillem d’Efak. La llista és ben llarga: Joana Gomila i Iago Aguado, Marta Elka, Toni Pastor i Joan Martorell, Borja Penalba i Mireia Vives, Marcel Pich, Carles Rebassa, Jordi Montàñez, Ovidi3, Bartomeu Mestre ‘Balutxo‘, Antoni Riera, Sebastià Bennàsar, Odile Arqué, Bel Olid, Eu Manzanares, Mònica van Campen, Eduard Carmona i el millor amic de Guillem d’Efak, en Tòfol Pastor ‘Pífol’, que hi serà present d’alguna manera. Els actors manacorins Toni Lluís Reyes i Maria Antònia Salas són els encarregats de conduir l’acte, i el guió de l’obra, coordinat col·lectivament per Miquel Amengual i Antoni Trobat, s’ha basat en la biografia del poeta que va escriure Bartomeu Mestre.
Alguns dels artistes, com ara Joana Gomila, Marta Elka, Marcel Pich, Antoni Riera i Bartome Mestre ‘Balutxo’, ja han treballat sobre la figura de Guillem d’Efak. Uns altres, com ara Ovidi3, Borja Penalba, Eduard Carmona i Bel Olid, s’hi acosten per primera vegada en públic.
L’objectiu de l’esdeveniment és de recordar la figura de Guillem d’Efak, que els organitzadors consideren que ha estat deixada de banda en la construcció de l’imaginari col·lectiu dels Països Catalans. Un dels músics convidats, Marcel Pich, creu que aquesta mena d’homenatges són actes de dignitat nacional que permeten de donar cos a la idea cultural i política dels Països Catalans.
El col·lectiu Illencs vol aprofitar l’acte per a presentar una col·lecció limitada de samarretes i de bosses serigrafiades, obra de l’il·lustrador manacorí Toni Galmés, que podran adquirir-se avui al CAT. Respecte a les entrades, es cobraran mitjançant un sistema de taquilla inversa: cada espectador pagarà la quantitat econòmica que consideri oportuna per a cobrir les despeses que exigeix l’organització de l’esdeveniment una vegada l’acte hagi acabat.
Illencs és un grup de persones de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera residents a Barcelona. Es mobilitzaren per primera vegada el 2012 per a protestar contra els primers atacs a la llengua del govern de Bauzá, sota el nom d’Illencs pel Català, i des de llavors han organitzat periòdicament activitats de caràcter social i cultural a la capital catalana.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

Una impressionant cronologia del ‘top 5’ musical dels EUA del 1958 fins ara

Cultura

Una impressionant cronologia del ‘top 5’ musical dels EUA del 1958 fins ara

'How Music Taste Evolved' permet de visualitzar interactivament les 22.000 millors cançons que han passat pel Billboard Hot 100 en sis dècades



musica EUA
Des de l’any 1958, la revista Billboard publica setmanalment la classificació de les cent cançons més populars als Estats Units, en qualsevol categoria musical. El Billboard Hot 100 es pot consultar a la web oficial, on hi ha un cercador per paraules i dates o bé setmana a setmana.
Però hi ha una altra manera molt més fàcil, amena i gràfica d’analitzar aquesta mateixa classificació. Matt Daniels, del portal de visualització de dades Polygraph, ha creat ‘How Music Taste Evolved‘, una cronologia interactiva amb les 22.000 cançons que han passat pel ‘top 5’ setmanal de Billboard, des del 1958 fins ara.
Una vegada seleccionat l’any, a la pantalla es va veient el moviment, dia a dia, a la part alta d’aquesta classificació musical, amb el so del tema número u de fons.
Com diu Daniels, amb aquesta eina tan potent ha volgut fer descobrir la manera com han evolucionat els gusts musicals als EUA en sis dècades i, de retruc, ‘posar fi a les discussions sobre quan la música encara era bona’.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)